BROCCOLI BURGERS MET MADRAS - MAYO
Ingrediënten:
- 450 gr broccoli - 400 gr kikkererwten – (uitlek gewicht: 240 gram) - 2 lente uien - 1 ei - 6 el bloem - snufje peper & zout optioneel: kiemgroenten (alfalfa) Ingrediënten voor de madras-mayo: - 1 flinke tl madras currypasta - 2 el 3% vet Calve mayonnaise of Halvanaise - 1 el (magere) yoghurt of kwark Hoe maak je het? - Snijd de broccoli in roosjes en kook de roosjes in een pan met ruim water beetgaar. - Giet de broccoli af. Schenk het vocht uit het blik kikkererwten en spoel na met water. Schep de kikkererwten bij de broccoli en stamp alles fijn met (bijvoorbeeld) een pureestamper. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken, maar zorg dat je het mengsel niet te fijn pureert. - Voeg het ei, de bloem en een snufje peper en zout toe. - Snijd de lente uien klein en meng dit erdoor. - Kneed alles met de hand door elkaar en voeg eventueel nog wat bloem toe als het mengsel te nat is. Je wilt geen droge burgers, maar je moet er wel ballen van kunnen vormen. - Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan. In mijn pan passen drie burgers, dus pak er als dat nodig is een tweede koekenpan bij. Vorm vier ballen van het broccoli mengsel en druk ze in de pan plat tot burgers, met een dikte van ongeveer 2 tot 3 cm. - Bak de burgers aan beide kanten 3 minuten op laag tot medium vuur. Schep ze tussentijds voorzichtig om met een spatel. - Maak ondertussen de madras-mayo door de ingrediënten door elkaar te mengen. Te pittig? Voeg dan nog wat yoghurt toe. Voor meer pittigheid voeg je nog wat currypasta toe. - Serveer de broccoli burgers met de madras-mayo en eventueel wat kiemgroenten zoals alfalfa! Enjoy! Bron: beaufood.nl WORTEL - KOKOS - GEMBER SOEP Aantal: 5 personen Ingrediënten: - 1 kg wortel - 400 ml kokosmelk (light) - 400 ml water - 4 grote uien - 5 teentjes knoflook - 3 cm verse gember (fijn gehakt) - 2 el groenten bouillonpoeder (natriumarm) - 200 g kikkererwten - 1 el komijnpoeder - snuf chilivlokken (of poeder) - zonnebloemolie Hoe maak je het? - Schil de wortel en snijd het hierna in grove stukken. Maak de uien schoon en snijd deze in stukken, maak ook de teentjes knoflook schoon en hak deze fijn. Snijd ten slotte de gember in kleine stukjes. - Zet een ruime soeppan op het vuur met een scheut zonnebloemolie. Fruit de uien, de knoflook en de gember 5 minuten aan op middelhoog vuur, roer goed door zodat het niet aanbrand. Voeg de wortels toe en bak het nog 3 minuten mee. - Voeg de kokosmelk, het water en de bouillonpoeder toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 20 minuutjes zachtjes doorkoken. De soep is klaar wanneer de wortel helemaal zacht en gaar is. - Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze daarna droog met wat keukenpapier. Verhit terwijl de soep kookt een halve el olie in een koekenpan. - Rooster de kikkererwten met de chilivlokken en het komijnpoeder tot de kikkererwten krokant zijn. - Pureer de wortelsoep met een staafmixer of in een keukenmachine. Serveer de soep met wat plukjes peterselie en de geroosterde kikkererwten. Enjoy! Bron: etenmetroos.nl Voedingswaarde per portie: 175 kcal 20 gram koolhydraten 5,8 gram vetten 6 gram eiwitten 10 gram vezels |
MAURICE VAN LIEROP
NENA VAN VELDHOVEN
REGINA SMITS
January 2022
|