POMPOEN PUREE Een (gezonde) groentevariant van de aardappelpuree Aantal: 2 porties Ingrediënten: - 500 gram (fles)pompoen (blokjes) - 2 teentjes knoflook - ½ ui - ½ el olijfolie - ½ kleine bloemkool - snufje peper en zout - toppings: tuinkers, chilipoeder en/of olijfolie Hoe maak je het? - Verwarm de oven voor op 220 graden. - Leg de blokjes pompoen in een ingevette bakplaat of ovenrooster, bekleed met bakpapier. - Doe de knoflookteentjes en gesneden ui in een beetje aluminiumfolie, besprenkel met de olie en vouw dicht. Leg dit tussen de pompoenblokjes. - Zet dit alles voor 30 minuten in de oven totdat de pompoen zacht is. - Stoom (of kook) de bloemkool totdat deze helemaal zacht is. - Doe de geroosterde pompoen, knoflook, ui, bloemkool, boter en peper en zout in een keukenmachine en mix tot een romige puree. - Top met chilipoeder, olijfolie en tuinkers. Bron: degroenemeisjes.nl Voedingswaarde per portie: 125 calorieën 11 gram koolhydraten 6 gram vetten 5 gram eiwitten POMPOEN; dé herfstgroente! Wist je dat pompoen familie is van de komkommer en courgette? Daarnaast zit de pompoen boordevol vitamines (A en C), mineralen (magnesium, kalium, zink en ijzer) en vezels; wat belangrijk is voor een goede werking van de darmen! Daarnaast bevat de pompoen bètacaroteen, wat goed is voor de ogen en de huid. De ronde oranje pompoen en de flespompoen zijn de bekendste pompoensoorten. Daarnaast zie je in Nederland ook wel de patisson (kleine witte ovale pompoen), de winterpompoen (grote pompoen met bleekoranje wasachtige schil) en de spaghetti pompoen (ovale bleekgele pompoen met dradig vruchtvlees). Aantal: 2 porties Ingrediënten: - 2 kleine zoete aardappels - ½ (fles) pompoen - 400 gram verse baby spinazie - ¼ appel - ½ granaatappel - 150 gram zachte geitenkaas - 3 el olijfolie - 2 el honing - Snufje zeezout en vers gemalen peper Hoe maak je het? - Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappel en pompoen in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met twee eetlepels olijfolie. Voeg wat zout en peper toe en meng door elkaar. Rooster gedurende 15 minuten, tot goudgeel en knapperig. - Snijd de appel in dunne plakjes en haal de granaatappelpitjes uit de vrucht. Meng één eetlepel olijfolie met de honing, peper en zout. - Verdeel de spinazie op over twee borden. Leg hier de zoete aardappel, pompoen en appel op. Verkruimel de geitenkaas erover en strooi de granaatappel pitjes er bovenop. Besprenkel de salade met de vinaigrette en eindig met wat verse peper. & ENJOY! |
MAURICE VAN LIEROP
NENA VAN VELDHOVEN
REGINA SMITS
January 2022
|