- ONTSTEKINGSREMMENDE VOEDINGSMIDDELEN - Er zijn heel veel gezondheidsklachten die voortkomen uit een ontsteking. De vraag is eigenlijk, bij welke aandoening is er geen ontsteking aanwezig? Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem. Ontstekingen hebben namelijk een functie in het lichaam om je te beschermen tegen infecties en verwondingen. Een kortdurende ontsteking is een belangrijk overlevingsmechanisme van het lichaam. Maar als ontstekingen chronisch worden kan het leiden tot allerlei aandoeningen. Gezondheidsproblemen waar ontstekingen een rol bij spelen zijn onder andere:
Waarom we steeds vaker ontstekingen hebben Behalve infecties, die vaak leiden tot een kortdurende heftige ontsteking, kunnen ook andere externe factoren leiden tot ontstekingen. Deze factoren leiden vaak tot de stille en laaggradige ontstekingen in het lichaam. Stress, weinig lichaamsbeweging, tekorten aan voedingsstoffen en ongezonde ontstemingsbevorderende voedingsmiddelen zijn slechts een aantal voorbeelden die hier aan bijdragen. Aanwezigheid van een doorlaatbare darmbarrière (bijvoorbeeld door onjuiste voeding of medicijngebruik) is een van de grootste onderliggende risicofactoren die leidt tot ontstekingen in het lichaam. De darmbarrière dient namelijk als grens tussen ons interne milieu en de buitenwereld en kan op die manier ongewenste stoffen binnen laten die niet in ons lichaam thuis horen. Ons huidige voedingspatroon zit vol met voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend werken zoals suiker, gepasteuriseerde zuivel, gluten, te veel meervoudige onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte levensmiddelen, pesticiden en kunstmatige toevoegingen zoals ve-tsin (MSG). Dit soort voeding activeert ons immuunsysteem en heeft een ontstekingsreactie tot gevolg. Ook toxische stoffen in onze voeding, afbraakproducten door onvolledige vertering, slechte darmbacteriën en stoffen uit onze omgeving zoals kwik, straling en chemicaliën dragen bij aan ontstekingen. Om ontstekingen zoveel mogelijk te beperken en te remmen is het dus aan te raden om de bovenstaande factoren en voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je je lichaam een handje helpen met voeding die ontstekingen juist tegengaat. Hoewel de onderliggende échte oorzaak van de ontstekingen vaak ergens anders ligt, kun je met ontstekingsremmende voeding wel heel veel doen voor je lichaam om deze te ondersteunen bij het tegengaan van ontstekingen. Eet deze voedingsmiddelen en kruiden!
Wil je jouw lichaam helpen om ontstekingen te remmen? Eet dan wat vaker onderstaande voedingsmiddelen: 1. KURKUMA Er zitten 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma z’n heilzame werking geven. Deze curcuminoïden werken allemaal ontstekingsremmend, anti-oxidatief en zijn giftig voor tumorcellen. Tip: Belangrijk om te weten is dat curcumine slecht opneembaar is. Gelukkig is ontdekt dat in combinatie met zwarte peper de opname tot wel 20 maal kan verbeteren. Daarnaast is curcumine vetoplosbaar dus het is ook aan te raden om het samen met vet te eten. Je kunt kurkuma poeder bijvoorbeeld mengen met kokosolie of in een curry verwerken waar zowel kokosvet als zwarte peper in zitten. 2. (VERSE) GEMBER Een lekker en eenvoudige manier om meer gember te eten is om een schijfje verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. 3. MEDITERRANE EN PROVENCAALSE KRUIDEN De belangrijkste kruiden hiervoor zijn naast gember en kurkuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel en koriander. 4. AVOCADO Avocado’s bevatten carotenoïden en tocoferolen. Dit zijn krachtige anti-oxidanten die ontstekingsremmend werken en o.a. gelinkt zijn aan een verminderd risico op kanker. Avocado’s zijn echte superfoods en zitten vol met gezonde vetten, eiwitten en vezels en mineralen zoals kalium en magnesium. 5. OLIJFOLIE Olijfolie is een hele gezonde olie die vol zit met ontstekingsremmende stoffen. Eén daarvan, de anti-oxidant oleocanthol; dit heeft vergelijkbare effecten als de ontstekingsremmende pijnstiller ibuprofen. Daarnaast bevat olijfolie ook veel vitamine E wat ook een antioxidant werking heeft Tip: Olijfolie (maar ook noten en avocado) toevoegen aan groente draagt bij aan het remmen van ontstekingen, minder vrije radicaal vorming en regulering van onze immuuncellen. Belangrijk is daarbij wel dat je de goede kwaliteit olie gebruikt, zo puur mogelijk: bijvoorbeeld extra virgine. 6. VETTE VIS (OMEGA-3 VETZUREN) De dierlijke omega-3 vetzuren EPA en DHA hebben een ontstekingsremmende werking. Omega-3 vetzuren onderdrukken de aanmaak van ontstekingsbevorderende substanties uit arachidonzuur. Arachidonzuur is één van de belangrijkste stoffen die ontstekingen, zwellingen stijfheid en pijn kan geven en komt ook veel voor in vlees. Combinatie van omega-3 en ontstekingsremmende kruiden zijn samen effectiever dan ieder apart. Omega-3 vetzuren zijn daarnaast ook erg belangrijk voor het immuunsysteem. Tip: De beste bronnen van EPA en DHA zijn vette vis, zee voedsel en wild. Daarnaast kan je ook kiezen voor supplementen met krill-olie. 7. UIEN & KNOFLOOK Knoflook en uien zijn ook uitstekende ontstekingsremmers. De ontstekingsremmende werking heeft knoflook o.a. te danken aan de zwavel bevattende stof allicine. Allicine zorgt ook voor de specifieke geur en smaak van knoflook. Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer allicine in je lichaam verteert sulfienzuur wordt geproduceerd, een stof die sneller reageert op gevaarlijke vrije radicalen dan enige andere bekende stof. Daarnaast bevatten knoflook en uien (en sjalotten) quercetine, een flavonoïde die een belangrijke rol heeft in ontstekingsremmende processen in het lichaam. 8. BOSFRUIT (FLAVONOÏDEN) De stoffen die (bos)vruchten en bessen hun rode, blauwe en paarse kleur geven, zijn anthocyanen. Dit zijn ook weer anti-oxidanten (flavonoïden) die een belangrijke ontstekingsremmende werking in ons lichaam hebben en de kans op chronische ziektes verkleinen. 9. GROENE THEE (POLYFENOLEN) Groene thee is één van de gezondste drankjes die je kunt drinken. Veel van de gezondheidsvoordelen van groene thee hebben te maken met de hoge hoeveelheid anti-oxidanten (polyfenolen) die er in zitten en de ontstekingsremmende eigenschappen, waarvan de belangrijkste EGCG is, die ook gelinkt is aan een verminderde kans op kanker(groei). 10. PURE CHOCOLADE Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond. Voor een goed effect moet je wel chocola hebben met minstens 70 % cacao, en het liefst rauwe chocola zodat de werking van alle gezonde stoffen behouden is. Rauwe chocola, dat is geen straf om te eten! Voeg je deze voedingsmiddelen regelmatig toe aan je dieet, dan help je je lichaam om chronische ontstekingen te remmen. Dit soort langdurige ontstekingen kosten je lichaam constant energie. Chronische vermoeidheid kan dus een eerste aanwijzing zijn dat je lichaam met stille ontstekingen te dealen heeft. |
MAURICE VAN LIEROP
NENA VAN VELDHOVEN
REGINA SMITS
January 2022
|